Het dagelijks bestuur van BV De Amstelbron toen er nog in clubverband gebiljart kon worden. (Foto: Wijntjesfotografie.nl)
Het dagelijks bestuur van BV De Amstelbron toen er nog in clubverband gebiljart kon worden. (Foto: Wijntjesfotografie.nl) (Foto: JWIJNTJES 0654257277)

Biljarten? Gewoon een mooie hobby

  Sport

Lekkerkerk - Met zo'n dertig leden leidt biljartvereniging De Amstelbron een boeiend bestaan. Echter, regeren is vooruitzien dus zoekt de Lekkerkerkse club naar nieuwe leden. Van absolute beginners tot aan ervaren keuspecialisten; iedereen is welkom zodra de maatregelen rondom het Corona-virus tot het verleden behoren.

Door Jan J. Timmer

Cor Lingen. Cor Rietveld en Dirk Twigt hebben de groene tafel in Café 't Veerhuys even ingeruild tegen een bruin exemplaar. Tezamen vormen de heren het dagelijks bestuur van De Amstelbron. "Als het even kan ben ik hier drie keer per week aanwezig om mijn hobby uit te oefenen", vertelt voorzitter Cor Lingen. "Jammer genoeg moeten we nu pas op de plaats maken, maar dat is niet anders. Andere dingen zijn in deze tijd veel belangrijker. De gezondheid gaat voor. Ik mis mijn sport echter wel. Biljarten is al vele tientallen jaren mijn grote passie. Ik ben nu 64 en werd op mijn 18e al lid van de club." Zijn bestuursgenoten Cor Rietveld en Dirk Twigt sloten zich recenter aan bij De Amstelbron. "Ik kwam acht jaar geleden over van VIOS uit Ouderkerk", vertelt Rietveld. Dirk Twigt mag zich sinds een jaar of vier 'Amstelbronner' noemen.

Hun club dateert van 1943. De eerste speellocatie was café De Amstelbron van Kees Alblas aan het begin van de Kerkweg", weet Cor Lingen. "Zo kwamen we aan onze verenigingsnaam. Vervolgens verhuisden we naar Schoonzicht om uiteindelijk in 't Veerhuys terecht te komen. Dat is nu een kleine vijftig jaar geleden. De Amstelbron maakte verschillende hoogtepunten mee, waaronder nationale titels, heuglijke feesten én de aanwezigheid van de internationaal vermaarde biljartgrootmeester Raymond Ceulemans, die in 't Veerhuys een demonstratie kwam geven. Dat zijn mooie dingen op om terug te kijken. We zijn in dat opzicht een rijke club met een mooie accommodatie. We hebben op onze clubavonden de beschikking over vier wedstrijdbiljarts en beoefenen alle speldisciplines: libre, bandstoten en driebanden. Er zijn negen teams in competitie."

Als de corona-crisis voorbij is geldt de vereniging weer als een plek waar zowel wedstrijdspelers als pure recreanten op maandag- en dinsdagavond vanaf 18.30 uur terecht kunnen voor een lekker potje biljart. "Nieuwe mensen zijn van harte welkom", zegt secretaris Cor Rietveld. "Of je wel of geen biljartervaring hebt, is totaal niet relevant. Doe gewoon lekker mee, zouden we willen zegen. Wij zorgen ervoor dat je leuk opgevangen wordt en Cor en ik geven je tips waardoor je snel vooruit gaat in je spel."

Hoewel De Amstelbron een heel acceptabel ledental heeft, wil het bestuur er toch graag nieuwe mensen bij. "Om de simpele reden dat ons ledenbestand vergrijst", zegt Cor Lingen. "Dus zouden we willen zeggen: kom eens langs en doe vrijblijvend mee, of bel met 06-54332050 voor meer informatie. Je krijgt dan onze secretaris aan de lijn die je alles kan vertellen over de vereniging."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden